web analytics

Benjamin F. Hardy Sr.

Cine e omul asta? nici Google nu prea stie…

si daca google nu stie e grav! :)

ceva legat de inceputul chopperelor…Easy Rider…

…doar doua randuri mult in josul paginii pe Easy Rider Trivia/Imdb

Am spus in titlu despre Ben Hardy ca e un nume uitat in istoria chopperelor insa, nu sunt sigur daca a fost uitat din cauza deprecierii memoriei oamenilor odata cu trecerea timpului sau daca in uitarea asta exista si o doza de intentie.

De ce ar fi vrut insa cineva sa il faca uitat pe Ben Hardy?

Nu vreau sa incep o polemica dar as face prea mult oare daca as spune ca nici chopperitul nu a scapat de atingerea rasismului?

Sa incepem cu inceputul. Care e cel mai reprezentativ chopper “of all times”? Cel putin mie unul, imi vine in gand Captain America calarit de Peter Fonda in binecunoscutul Easy Rider (1969).

un clasic nu?

Un “ICON”, o emblema daca vreti, a ceea ce inseamna chopper.

Povestea lui Cpt. America se deruleaza cam asa: Peter Fonda, actorul si producatorul filmului Easy Rider l-a facut responsabil pentru construirea motocicletelor din film pe Cliff Vaughs, unul din foarte putinii oameni de culoare, pe langa Sidney Poitier si Bill Cosby, care reusise sa patrunda in cercul producatorilor si realizatorilor de film din Hollywood-ul anilor ’60-’70.

Clifford “Hippie Sonny, Hollywood Sonny” Vaughs, vice presedinte ex-officio a Chosen Few MC Hollywood Chapter.

Cliff, la randul lui l-a angajat sa construiasca la propriu chopperele pe nimeni altul decat Benny Hardy.

Atelierul acestuia era la nr. 1168 E. Florence in Los Angeles; adica unde altundeva decat in South Central L.A.

La construirea celor doua motoare Ben a folosit cadre stock de HD ’48-’56 pe care le-a modificat la Buchanan’s frame shop pentru a obtine unghiul furcii de 45°. Apoi a trebuit alungita furca cu 12″ pentru a face fata acestui rake extrem; dog bone risers si un ghidon 13 inch. De vopsit s-a ocupat Dean Leanza, iar tema a fost “made to order” la solicitarea expresa a lui Peter Fonda: trebuia sa semene cu scutul lui Captain America

de aici si numele motocicletei.

Pe scurt spre foarte scurt, asta este povestea din culise a lui Captain America -- THE chopper!

Daca am vorbit de prejudecati, n-ar strica sa mentionam ca acestea s-ar putea sa nu il fi ocolit nici pe Peter Fonda care, in niciunul din interviurile acordate dupa lansarea filmului,  nu l-a mentionat pe Ben Hardy, facand referire doar la Dan Haggerty cel care a reconstruit motorul din rolul principal dupa ditrugerea lui in scena finala a Easy Rider.

Am spus la sectiunea despre ca mychopper.RO are ca principal scop cunoasterea fabricantilor. Atunci va propun pe final, sa nu uitam, ca pe langa imaginea lui Peter Fonda si a lui Dennis Hopper, cand ne gandim la Easy Rider, la choppere, la simboluri, trebuie sa il avem in minte si sa-i acordam recunoasterea necesara lui Ben Hardy; omul responsabil cu construirea motoarelor ce aveau sa devina un simbol universal prin intermediul acestui film, despre care Cliff Vaughs insusi spunea intr-un interviu acordat celor de la Chopper Magazine :

“I think we can change the image of the cyclist, and make a significant contribution to changing the development of the cycle image. I don’t feel that Hollywood today is producing anything of much significance. And I think that this is the time to make the change, because the western has been the major success in this country. If we can change the vehicle from a horse to a cycle—and still develop good stories and good concepts then I think we have made a significant and artistic contribution to bikes and films.”

Si chiar au adus o contributie semnificativa.

Numai ca gloria i-a ales pe unii si i-a facut uitati pe altii.

Daca nu ma credeti pe mine atunci, poate o sa il credeti pe Sugar Bear, proprietarul Sugar Bear Choppers.

Cel care l-a cunoscut pe Ben Hardy si care vorbeste intr-un interviu acordat lui Jessie James in History of the Chopper, despre acea perioada de inceput a istoriei chopperelor, despre Ben si despre prejudecati.

“The very ink with which all history is written is merely fluid prejudice.”

MARK TWAIN, Following the Equator

facebook comments:

2 Responses to Benjamin F. Hardy Sr.| un nume uitat in istoria chopperelor

  1. mav says:

    Super interesant.In “foamea mea de ciupare”acest site este perfect.Sanatate si asfalt uscat tuturor.

    • Ciprian says:

      Mersi mult de aprecieri! incercam printre picaturile vietii de zi cu zi sa strecuram ceva timp si pentru pasiunea ce ne doare :) . Numai bine si te mai astept pe la noi….valabil pentru toata lumea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

if you check this box ... nothing happens (: 26